Het allerlekkerste tzatziki recept

Zeg je de Griekse keuken. Dan zeg je natuurlijk tzatziki. De dip heeft een haast legendarische culinaire status verworven en is overal ter wereld immens populair. Wat mij betreft zeer terecht, want een goede tzatziki brengt je zelfs voor heel even naar het zonnige Griekenland. Dat wil je toch? Komt goed uit, want hieronder deel ik het allerlekkerste tzatziki recept 😀

Net als bij elke legende is ook de oorsprong van tzatziki in nevelen gehuld. Toch moeten we vermoedelijk de Indiërs alle credits geven. De Ottomanen brachten hun ‘raita’ eeuwen geleden naar het Midden-Oosten. Daar werd het gerecht omgedoopt tot tzatziki. Letterlijk vertaald betekent zhazh in het Perzisch dan ook ‘gemengde kruiden’. Die verrekte lekkere dip beviel de Grieken wel en al snel had elke Griekse moeder haar eigen geheime tzatziki recept. En dat is tegenwoordig nog altijd het geval. Toch blijft de basis van deze eenvoudige, maar oh zo lekkere dip eigenlijk altijd hetzelfde. 

Dit heb je nodig voor het allerlekkerste tzatziki recept:

  • 300 gram volle Griekse schapenyoghurt
  • 10 gram dille
  • 2 grote tenen geperste knoflook
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • een halve komkommer
  • een kleine wortel
  • een citroen
  • zout

Leg een schone theedoek op het aanrecht en rasp hierover grof de komkommer met schil en de wortel (traditionele Griekse twist). Bestrooi met een snuf zout en ‘draai’ de theedoek op tot een bol, zodat het water eruit lekt. Leg de theedoek in een vergiet / zeef en laat minimaal 3 uur uitlekken in een lege kom. Hoe langer, hoe beter.

Voor mijn tzatziki recept gebruik ik Griekse schapenyoghurt. Bijvoorbeeld die van het merk Kri Kri, te verkrijgen bij de meeste grotere supermarkten. Kan je dit niet vinden? Kies dan voor een volle Griekse yoghurt gemaakt van koemelk. Ook lekker.

Meng de yoghurt, geperste knoflook, extra vergine olijfolie (bijvoorbeeld deze heerlijke Griekse), fijngesneden dille en de uitgelekte komkommer door elkaar. Rasp een klein beetje van de citroenschil erover en knijp daarna 2 eetlepels citroensap erover uit. Breng op smaak met een snuf zout.

Serveer deze allerlekkerste tzatziki bij de borrel, op een broodje gyros of met een stuk kip. Het smaak eigenlijk overal bij 😉 Schenk er een Griekse wijn bij en genieten maar!

Sander

Heb je het tzatziki recept gemaakt? Tag ons dan even op Instagram bij de foto. Vinden we leuk.

DEEL JOUW LIJST