Pak deze kerst uit met Griekse wijnen

Kerstmis is natuurlijk hét moment om uit te pakken. In 2020 misschien nog wel meer dan andere jaren. Met onze heerlijke Griekse wijnen maak je van het kerstdiner één groot feest! Bij elke gang hebben wij een selectie gemaakt met bijpassende wijnen voor kerst. Het enige wat jij nog moet doen is een keuze maken en een bestelling plaatsen 😉

Tip: bij 6 flessen krijg je 5% korting en vanaf 12 flessen zelfs 10% korting.

Bekijk direct onze wijntips voor:

Voorgerechten vega
Voorgerechten vis
Voorgerechten vlees
Hoofdgerechten vega
Hoofdgerechten vis
Hoofdgerechten vlees
Desserts

Als aperitief

Met deze rosés zet je direct de toon. Het zijn wijnen die vermoedelijk een hele andere smaakbeleving bieden dan jouw gasten gewend zijn. Een mooie introductie voor alle Griekse wijnen die nog volgen.

Voorgerechten – vega

Een favoriet om het kerstdiner mee te starten is en blijft soep. Bijvoorbeeld een pompoensoep of pastinaaksoep. Schenk daarbij een zachtere witte wijn met weinig zuren zoals de Seméli Aetheria of Biblia Chora Plagios. Voorgerechten als een geitenkaassoufflé mogen best een zuurdere tegenhanger als de sauvignon blanc van Karipidis hebben.

Voorgerechten – vis

Ceviche wint de laatste jaren aan populariteit. Het frisse van de vis vraagt om een frisse witte wijn als de Gerovassiliou White. Ga je voor coquille of langoustine? Kies dan voor deze geweldige chardonnay van Gerovassiliou. Bedank ons later 😉 Bij ‘zwaardere’ gerechten als gerookte zalm of vitello tonato is de rosé van La Tour Melas een verrassende begeleiding. Of sla de altijd goede weg in met een friszure Gaia Notios.

Voorgerechten – vlees

Staat er carpaccio of steak tartaar op het menu? Zulke gerechten vragen om een lichtere rode wijn als de Moschopolis Aiora. Voorgerechten met gerookte eendenborst of gedroogde ham kunnen meer kruidigheid hebben. De Sigalas MM of Semeli Nemea Reserve bijvoorbeeld.

Hoofdgerechten – vega

Misschien wel het meest favoriete vegetarische hoofdgerecht is met kerst de Vega Wellington. Daarbij schenk je een volle en fruitige Biblia Chora Biblinos. Meer van de risotto? Dit gaat perfect samen met de ‘romige’ Skouras Armyra.

Tip: maak elk gerecht nog lekkerder met de Griekse olijfolie van Kopos.

Hoofdgerechten – vis

Ga jij bij het hoofdgerecht voor magere vis als kabeljauw? Kies voor een frisse tegenhanger zoals de Semeli Mantinia of Oreinos Helios. Bij een ‘vlezige’ vis als tonijn schenk je een typisch Griekse assyrtiko. Bijvoorbeeld de Biblia Chora Ovilos of Gaia Thalassitis.

Hoofdgerechten – vlees

Ligt er deze kerst een kalkoen in de oven? Ga dan voor de zijdezachte Biblia Chora Sole Vidiano. Wordt het wild als eendenborst of hertenbiefstuk? Serveer een kruidige Skouras Megas Oenos of Biblia Chora Areti. Bereid je een klassiek kerstgerecht als varkenshaas of Beef Wellington? Schenk dan de Gerovassiliou Avaton.

Desserts

Het kerstdiner sluit je natuurlijk af met een heerlijke Griekse dessertwijn. Wordt het crème brûlée of een dessert met veel chocolade? De Gaia Anatolikos gaat er perfect mee samen. Bij desserts als pavlova of cheesecake schenk je de tot ‘Beste Griekse wijn van 2019’ uitgeroepen Sole Semillon of typisch Griekse Gerovassiliou Malagousia. Zit je meer in de hoek van tiramisu of sticky toffee pudding? Ga dan voor de voortreffelijke Gaia Vinsanto.

Onze favorieten

Wij zijn natuurlijk liefhebber van elke wijn in onze webshop. Geloof ons: we hebben elke wijn uitgebreid geproefd 😉 Toch zijn er altijd favorieten onder de favorieten. Dit zijn de flessen die sowieso bij onszelf op tafel staan deze Kerstmis.

Crème de la crème

Echt uitpakken met de wijnen? Dat lukt zeker met de Museum Red van het gerenommeerde Gerovassiliou. De topwijn is normaal alleen in het museum van het wijnhuis te koop, maar ons is het gelukt een aantal flessen naar Nederland te krijgen. Of haal de Sigalas Mavrotragano in huis. Op Santorini maakt Paris Sigalas al tientallen jaren op unieke wijze geweldige wijnen waar liefhebbers praktisch om vechten. De Mavrotragano is misschien wel zijn meest geliefde rode wijn. Een grootse indruk maken? Ga dan voor een magnumfles van de typisch Griekse Biblia Chora Plagios of Gerovassiliou Malagousia. Altijd genieten!

Gaat het zo lukken?

Hopelijk gaat het zo helemaal lukken met de wijnen voor kerst. Mocht je nog vragen hebben: stuur gerust een mailtje naar [email protected] of stel deze via de chat.

Geniet alvast van een hele smakelijke en gezellige kerst!

DEEL JOUW LIJST