Griekse olijfolie op zijn best

Naast overheerlijke wijnen verkopen we ook Griekse olijfolie in onze webshop. En niet zomaar olijfolie, maar Kopos Extra Vergine Olijfolie. Waarom wij zo dol zijn op deze waanzinnige olijfolie? Ik leg het je graag uit.

Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Laat ik bij het begin beginnen en uitleggen wat het verschil is tussen ‘gewone’ olijfolie en extra vergine olijfolie. Het verschil zit in de persing van de olijven. Gewone olijfolie wordt eerst verhit en afgekoeld, waardoor onzuiverheden verdwijnen. Klinkt goed, maar hierdoor gaat ook veel smaak verloren. Extra vergine olijfolie is gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. Om smaak optimaal te behouden zijn de olijven zo snel mogelijk na de oogst geperst en later pas verhit. Hierdoor heeft deze olijfolie een lage zuurgraad en blijven geur en smaak perfect behouden. De letterlijke vertaling van ‘extra vergine is niet voor niets ‘extra maagdelijk’.

Welke (Griekse) olijfolie gebruik je waarvoor?

Geraffineerde olijfolie, oftewel de ‘gewone’ olijfolie, is geschikt om in te bakken en braden. Helemaal niks mis mee. Het is zelfs zonde om dit te doen in extra vergine olijfolie. Deze kan je veel beter bewaren voor andere dingen. Om een vers broodje in te dippen bijvoorbeeld. Het water loopt mij in de mond als ik vertel dat het gedipte broodje nog lekkerder wordt als je er als finishing touch een klein beetje zout op doet. Heerlijk! Je kunt extra vergine Griekse olijfolie ook gebruiken als basis in dressings, in soep, salade, over de pizza… Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar experimenteer er vooral zelf mee. Een goed excuus om de keuken in te duiken 😉

Griekse olijfolie

Daarom de Kopos Extra Vergine Griekse olijfolie

Door de mineraalrijke bodem en vele zonuren smaken de olijfolies uit Griekenland anders dan bijvoorbeeld de Italiaanse. En familiebedrijf Kopos heeft ook nog eens één van de allerbeste olijfolies van Griekenland. Puur, smaakvol en zelfs prijswinnend. Niet gek, want de familie Andriotis selecteert hun olijven namelijk uiterst zorgvuldig. Ze werken samen met lokale boeren uit heel Griekenland. Elke boer is speciaal geselecteerd op de eigenschappen van zijn olijven. Samen vormen alle olijven een Griekse olijfolie die perfect in balans is.

Zoals je leest gaat er veel werk zitten in het proces. Letterlijk vertaald betekent Kopos dan ook zwoegen. Gelukkig levert al dat zwoegen een heerlijke premium Griekse olijfolie op. Helemaal mooi: de olijfolie van Kopos is niet alleen ontzettend lekker, maar heeft ook een stijlvolle uitstraling. Een pronkstuk op elk aanrecht!

Een formaat voor in iedere keuken

Voor de voorzichtige keukenprinsen en -prinsessen is Kopos Extra Vergine Olijfolie te verkrijgen in een glazen fles van 250 ml of 500 ml. Zo’n kleine fles is natuurlijk ook leuk om cadeau te geven 😉 Ben je een grotere verbruiker of heb je gewoon liever een stoerdere blikvanger in de keuken? Geen probleem. We verkopen ook blikken van 500 ml en 3 liter. En ben je nou écht van plan heel veel te gaan dippen of kokkerellen, dan hebben we een groot blik van 5 liter voor je in onze webshop.

Waarom we buiten de smaak en het design zo’n fan zijn? Per liter is de Kopos Extra Vergine Olijfolie goedkoper dan veel olijfolies in de supermarkt. Het mag dan om Griekse olijfolie gaan, maar we zijn en blijven toch Nederlanders 😉

Cynthia

Heb je een lekker gerecht gemaakt? We vinden het leuk als je deze met ons deelt op Facebook of Instagram. Eet smakelijk!

DEEL JOUW LIJST