Griekse druiven

Griekenland is in het rijke bezit van ruim 300 autochtone druivenrassen, waarvan enkele al sinds de oudheid in gebruik zijn. Internationaal wordt dit gezien als dé troef van de Griekse wijnmarketing. Gelukkig is er sprake van een trend om meer autochtone rassen aan te planten. Maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van internationale variëteiten, vaak in blends met eigen rassen.

Wat zijn Griekse druivenrassen?

De druivenrassen hieronder zijn allemaal Grieks en hebben wij alle in ons assortiment.

Aghiorghitiko of Agiorgitiko

Dit Griekse druivenras groeit met name in het wijngebied Nemea, in het zuiden van Griekenland. De blauwe druiven groeien zowel op een vlakte als op hellingen en leveren daardoor verschillende typen wijn op. De wijnen herken je onder meer aan een diepe kleur, krachtigheid en complexiteit, zachte tanines en een zuurgraad in balans. Over het algemeen zijn ze jarenlang te bewaren.

Aidani

De Aidini vind je vooral op de Cycladen, een groep van 56 vulkanische eilanden in de Egeïsche zee. De groep waartoe ook Santorini behoort. De vruchtbare bodem, vele zonuren en ligging aan de zee leveren wijnen op met een aangenaam aroma en een wat zachtere smaak. De druif laat zich ook goed blenden met andere soorten, zoals assyrtiko en athiri.

Assyrtiko

Wie ooit het vulkanische Santorini heeft bezocht, moet ongetwijfeld van deze nobele druif hebben gehoord. Maar dit populaire witte wijnras groeit net zo goed in het noordelijke en centrale deel van Griekenland. Typisch aan deze wijnen is een relatief hoge zuurgraad.

Athiri

Een van de populairste druiven op de eilanden van de zuidelijke Egeïsche zee en op Chaldikiki. Kenmerkend: fruitig met aroma van limoen en niet te zuur. Dit wijnras wordt in sommige delen van Griekenland ook gebruikt om de typisch Griekse retsina van te maken. Bij ons vind je ‘m in combinatie met Aidani; in de vorm van een bijzonder frisse dessertwijn.

Greco di tufo

Het is niet vreemd dat deze wijnen over het algemeen wat kruidiger en krachtiger zijn. De witte druiven groeien namelijk in vulkanische grond en in een redelijk droog microklimaat. Wijnliefhebbers kennen deze druif uit de omgeving van Napels, maar het waren de Grieken die ‘de roodste van alle witte druiven’ eeuwen geleden daarnaartoe brachten. Inmiddels leeft de greco di tufo ook weer volledig op in Griekenland. Bijvoorbeeld in de vorm van een frisse, fruitige Rimpatrio.

Limnio

Deze duizenden jaar oude blauwe druivensoort is vernoemd naar het eiland Limnos (of Lemnos). Het schijnt dat Aristoteles al wijn van limnio dronk. In blends geeft dit ras net dat ene beetje meer kruidigheid, stevigheid en zuur. 

Malagousia

Blij dat de Malagousia is herontdekt. Eind vorige eeuw redde wijnmaker Gerovassiliou deze witte kwaliteitsdruif van uitsterven en sindsdien groeide Malagousia uit tot één van de populairste Griekse wijnen. Kenmerkend aan deze wijnen: vol, aromatisch, fris en een matig hoog alcoholpercentage. Favoriet onder wijnkenners wereldwijd.

Mavrotragano

Toen Santorini meer en meer toeristen trok, moesten de mavrotragano-druivenvelden wijken voor hotels en appartementen. Ook kozen wijntelers om financiële redenen steeds vaker voor andere rassen, zoals assyrtiko. Tot het moment dat dit ras nog maar 2 procent van de wijnvelden besloeg. Sinds eind jaren 90 herovert deze kleine druivensoort met dikke schil gelukkig terrein. Mavrotragano zorgt voor heldere rode wijnen met rijke, maar zachte tanines. In blends voegt deze soort aroma’s toe van onder meer specerijen, gestoofd fruit en mineralen. 

Mavroudi

Laat je niet misleiden door de betekenis van mavroudi: ‘kleine zwarte’. Want dit ras bruist van aroma’s als bosvruchten en kruiden. En brengt een hoge zuurgraad, robuuste tanines en een lange nadronk met zich mee. Kortom: klein, maar krachig. In blends geeft mavroudi nét wat meer pit aan de wijn.

Moschofilero

Deze rozekleurige druif vol aroma groeit met name op de Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland. De opvallende kleur zorgt ervoor dat ook de wijnen een lichtroze schijn vertonen. De wijn is over het algemeen bloemig en kruidig, maar vooral heerlijk fris. 

Vidiano

De vidiano was 25 jaar geleden bijna uitgestorven, maar leeft inmiddels weer op. De soort groeit met name op Kreta, maar ook in andere Griekse regio’s zoals Macedonië worden de druiven tot heerlijke wijnen verwerkt. Typisch vidiano: vol, een opmerkelijk frisse zuurgraad en uiteenlopende fruitige aroma’s. 

Xinomavro

Een van de belangrijkste Griekse wijnrassen. Deze ‘zure zwarte’ vinden we vooral op de Noord-Griekse wijnvelden in de hooglanden. Zijn naam heeft hij niet voor niets, want de Xinomavro heeft een opmerkelijke zuurgraad. Vanwege het pittige karakter lenen de druiven zich goed voor houtrijping en leveren ze witte en rode wijnen op die aan karakter winnen wanneer je ze even laat liggen. Maar er worden ook bijzonder aromatische rosés van deze druif gemaakt. 

Griekse druiven ontdekken?

De bijzondere smaak van Griekse druivenrassen proef je terug in onze wijnen. Meer weten over Griekse wijnen? Lees dan onze blogs.

DEEL JOUW LIJST