Griekse wijn voor beginners

Lange tijd hielden de Grieken hun heerlijke wijnen voor zichzelf. Terwijl landen als Frankrijk en Italië de nationale trots graag exporteerden, werd alle Griekse wijn voornamelijk in eigen land opgedronken. Daar kunnen we ze geen ongelijk in geven, maar het heeft er wel voor gezorgd dat Griekse wijnen nog niet in hetzelfde rijtje worden genoemd als Spaans, Frans en Italiaans. Gelukkig timmeren de Grieken inmiddels aan de internationale weg. Tijd dus voor een spoedcursus Griekse wijn voor beginners.

Wat is de geschiedenis van Griekse wijnen?

Op een zonnige dag héél lang geleden plantte halfgod Dionysos ‘s werelds eerste wijnrank. Van het sap maakte hij een godendrank waar iedereen direct dol op was. Zie hier de ontstaansgeschiedenis van wijn. Tenminste, wie de Griekse mythologie gelooft. 

Griekse wijn

De wetenschap houdt het liever op minimaal 4000 jaar geleden. Toen legde Griekenland de basis voor de wijncultuur in Europa. Vanuit Griekenland verspreidden de druivensoorten en kennis zich over landen rondom de Middellandse zee en tot zelfs in Duitsland. Duizenden jaren waren de Grieken heer en meester op het gebied van wijn. In de Middeleeuwen kwam hier langzaam verandering in. De Fransen en Italianen meenden het kunstje wel te kennen en gingen de concurrentie met Griekse wijnen aan. Toen Griekenland halverwege de vijftiende eeuw in handen van de Ottomanen viel, was het definitief gedaan met de heerschappij. Tel daar eeuwen van bezetting, een paar oorlogen en de uitbraak van druifluis bij op en je snapt dat de Grieken wel iets anders aan hun hoofd hadden.

Pas sinds de jaren 50 pakt Griekenland de draad weer op. Zeker de laatste dertig jaar is er een ware revolutie gaande. Een nieuwe generatie trotse Grieken kon het niet langer aanzien dat hun rijke wijngeschiedenis bijna verloren ging. Ze verlieten Griekenland om te studeren aan de beste opleidingen ter wereld. Met nieuwe kennis keerden de kersverse oenologen terug. Bij terugkomst werden vervolgens complete wijnhuizen voorzien van de nieuwste technologieën. Alles voor een rentree op het wereldwijde wijnpodium.

Anno 2020 is het de Grieken zeker gelukt om terug te keren aan de wereldtop. Met wijnen die geroemd worden om hun uitstekende kwaliteit en unieke karakter.

Waarom Griekse wijnen drinken?

Aan de wijn ligt het dus niet. Toch hebben weinig Nederlanders ooit Griekse wijn gedronken. Dat komt deels doordat slechts een heel klein deel van de export in Nederland belandt. Dan zijn er nog de namen van de druivensoorten. Eerlijk is eerlijk: een chardonnay spreekt toch meer tot de verbeelding dan een agiorgitiko. Onbekend maakt tenslotte onbemind.

Daarom wil ik je toch uitdagen het eens te proberen. Op de Griekse wijngaarden groeien namelijk ruim 300 inheemse soorten. Druiven als agiorgitiko, assyrtiko en malagousia komen nergens anders ter wereld voor. Daarnaast heeft Griekenland ontzettend veel verschillende microklimaten. Tussen wijngaard A en wijngaard B een paar honderd meter verderop kan een wereld van verschil zitten. Het maakt de wijnen uit Griekenland stuk voor stuk uniek. En dat proef je! De Griekse wijnen belanden niet voor niets vaak op het podium bij veel competities.

De wijngaard van Gaia bevindt zich op de vulkanische grond van Santorini. Dat levert wijnen op die je nergens anders vindt.

Ook bekende druivenrassen als merlot en chardonnay zijn dol op de Griekse zon. Door het klimaat, ligging en grond krijgen ze een andere smaak dan op Franse of Italiaanse bodem. Neem bijvoorbeeld deze Biblia Chora. De blend heeft de frisheid van sauvignon blanc, maar krijgt door de assyrtiko ook veel mineralen en citrus. Een mooi voorbeeld van ‘best of both worlds’.

Dieper in de materie duiken? Lees hier nog veel meer over de Griekse druivensoorten.

Waarom Griekse wijnen bestellen?

Waarom de prijs van een fles Griekse wijn iets hoger is? Die vraag horen we vaak. Nou, dat komt omdat de Grieken er dus echt alles aan doen om de rest van de wereld fan van hun wijnen te maken. De modernste (vaak biologische) wijngaarden waar met de hand wordt geplukt en rijping in de beste eikenhouten vaten plaatsvindt. Liever kwaliteit dan kwantiteit. De oenologen hebben hun lat erg hoog gelegd. En dat proef je. Het begrip slobberwijntje kennen de Grieken tegenwoordig niet meer. Geloof mij: elke wijn in onze webshop is het proberen meer dan waard 😉

Haal het vakantiegevoel in huis

Ik kan nog uren blijven vertellen over Griekse wijn. Graag zelfs. Maar je ontdekt het meeste door zelf te proeven. Haal bijvoorbeeld een van onze proefpakketten in huis vol toppers uit alle streken van Griekenland. Tip van mij: de witte Seméli Aetheria en rode Skouras Cuvee Prestige zijn twee persoonlijke favorieten. Vakantie in een fles!

Alvast proost en hopelijk ben je na de eerste slok net zo dol op Griekse wijn als dat wij zijn. Ik hoor het graag van je via onze Facebookpagina of op Instagram 🙂

Sander

DEEL JOUW LIJST