Op bezoek bij wijnhuis Karipidis

Verscholen in het Griekse binnenland doemt plots het landgoed van de familie Karipidis op. Dit kan niet missen. Bij deze ‘bescheiden’ oprit moet je rechts afslaan. Dwars door de wijnranken rijd je stapvoets richting het immense landhuis. Een statige eerste indruk passend bij een wijnhuis van formaat.

Allemaal dankzij de familie Karipidis

Tegenwoordig staat de regio Thessalië vol met wijngaarden. Dat is eeuwenlang wel anders geweest. Door de bloedhete zomers en strenge winters kwam het niet bij de inwoners op om druiven te telen. Dit veranderde toen de familie Karipidis in 1908 hun landhuis betrok. Op kleine schaal verbouwden ze druiven, maar het avontuur begon pas écht toen Pantelis Karipidis in 1985 van meer droomde. Als eerste in het gebied plantte hij een wijngaard van serieus formaat aan. In de decennia daarna maakt het terrein een ongekende verandering mee. Anno 2020 is ‘Ktima Karipidis’ ruim 300 hectare groot, voorzien van de modernste machines en volledig biologisch. En niet onbelangrijk: ze produceren jaarlijks heel veel bijzondere wijnen.

Een stukje Griekse hemel

Pantelis en het team zijn trots op hun wijngaard. Met alle liefde leiden ze je dan ook rond. Als je dacht dat de entree indrukwekkend is. Wacht dan maar totdat je vanuit het landhuis naar buiten het terras oploopt.  Zo ver als het oog reikt zie je wijnranken, wijnranken en nog eens wijnranken. Een uitzicht waar je direct dorst van krijgt. Ik tenminste wel 😉 Wees gerust: je mag zeker proeven. Maar eerst staat er een tripje door de wijngaard op de planning. 

Op het landgoed groeien 14 verschillende druivensoorten waarmee 7 soorten wijn worden gemaakt. Opvallend is dat daar geen inheemse Griekse soorten bijzitten. De familie Karipidis wil zich namelijk onderscheiden. Want waarom concurreren met de rest als je ook compleet nieuwe smaken richting Griekenland kunt halen? Zo belandde jaren geleden de nebbiolo-wijnranken in de wijngaard. De Italianen maken er hun beroemde barolo’s mee. Pantelis zorgt voor een minstens zo geslaagde Griekse tegenhanger. Toch is het niet deze druif, maar de geliefde sauvignon blanc die Karipidis wereldwijd in de schijnwerpers zette. Volgens veel liefhebbers komt in de Karipidis Fumé en Karipidis Sauvignon Blanc de druif optimaal tot zijn recht. Het heeft ze de afgelopen jaren dan ook de nodige nationale en internationale awards opgeleverd.

Je zou gerust uren door de wijngaard kunnen lopen. Maar al dat wandelen in de Griekse zomerzon maakt dorstig, dus inmiddels is iedereen wel toe aan een verfrissend glas wijn. Of twee. Gelukkig slaat Pantelis linksaf richting het landhuis. Tijd om te proeven 😀

Een glas vol zomer

Op het terras voel je jezelf even als god in Griekenland. Uitzicht over de eindeloze rijen met wijnranken, de bergen van Thessalië op de achtergrond en als je geluk hebt vliegen er zelfs ooievaars over. Door de biologische werkwijze strijken ze graag op het landgoed neer om het ongedierte op te peuzelen. De ooievaar heeft als eerbetoon een prominente plek op diverse etiketten gekregen. Toevallig ook op mijn favoriete fles: de Karipidis Fumé.

Zoals gezegd zijn alle wijnen van Ktima Karipidis bekroond met awards. Toch steelt de Fumé voor mij persoonlijk de show. De sauvignon blanc heeft veel frisheid, maar ook zoete eigenschappen van vanille, een subtiele hint van basilicum en in de afdronk een vetje. Precies zoals ik mijn witte wijn graag drink. Proost op de zomer!

Sander

Zelf langs bij Pantelis en zijn team? Boek dan een tour bij het Griekse wijnhuis. Of haal het vakantiegevoel direct in huis met ons aanbod wijnen van Ktima Karipidis.

DEEL JOUW LIJST